Zgaga w ciąży.

Zdrowie / 2018-08-20

Zgaga w ciąży.
Zgaga w ciąży jest bardzo uciążliwa, niegroźna jednak bardzo przykra.
Zdarza się, że dokucza przez całą ciąże, chociaż najbardziej nasila się w drugim i trzecim trymestrze.
Pojawia się ona zazwyczaj po tłustych, ostrych i kwaśnych potrawach.
Jakie są przyczyny zgagi?
Tutaj winny jest za to progesteron, który przygotowuje śluzówkę macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja, zwiotcza on jednak mięsień zamykający ujście przełyku do żołądka.
Zgaga objawia się przykrymi dolegliwościami, tj. pieczenie w gardle, za mostkiem, uporczywym odbijaniem a w niektórych przypadkach wymiotami.
Jeżeli dokucza Ci zgaga zwróć w szczególności uwagę na swoją dietę, nie przepełniaj żołądka, jadaj często ale mniejsze porcje i wszystko to rób bez pośpiechu.
Odpoczywaj w pozycji siedzącej, śpij utrzymując głowę powyżej żołądka.
Co polecają doświadczone mamy?:
- migdały, które zobojętniają kwas solny w żołądku,
- imbir, napar z korzenia lub ciasteczka imbirowe,
- soki świeżo wyciskane, które neutralizują kwasy żołądkowe,
- mleko, szklanka ciepłego mleka może Ci pomóc doraźnie
- rumianek, mięta, napary z tych ziół należy pić zamiast czarnej herbaty i kawy
- woda z miodem i odrobiną octu jabłkowego.
Jeżeli zgaga nie pozwala Ci normalnie funkcjonować zgłoś się do lekarza.